بی کربنات سدیم

سدیم بی کربنات  ترکیب معدنی با فرمول شیمیایی NaHCO3 .این ترکیب نمک متشکل از یونهای سدیم و بی کربنات است.سدیم بی کربنات یا جوش شیرین یکی از نمک های سدیم در ترکیب با کربنیک اسید است که فقط یک هیدروژن اسیدی این ترکیب با سدیم جایگزین شده‌است.
این ترکیب، بی‌بو و بی‌طعم است و  خاصیت بازی ضعیفی دارد و به صورت پودر سپید یا بلورین است. بی‌کربنات جاذب رطوبت و بوگیر است.
سدیم بی کربنات برای متخلخل کردن خمیر نان استفاده می‌شود،همچنین برای کم کردن اسید معده و درمان سوزش آن نیز به کار می‌رود.

جوش شیرین در آب یک آمفوتر است، یعنی در آب می‌تواند به عنوان اسید یا باز رفتار کند. رفتار اسیدی آن به سبب وجود هیدروژن در ترکیب اش است که در صنایع مختلف به عنوان آزادکننده کاربرد دارد.

کاربرد های سدیم بی کربنات

1- در صنایع غذایی :
بیشترین استفاده از سدیم بیکربنات در فرآوری انواع بکینگ پودر است.  از خمیر جوش شیرین بطور موثر در پاک کردن و ساییدن سطوح استفاده می گردد. استفاده از این ماده در ترکیب خمیر دندان  منجر به رفع  لکه‌های دندان و سفید شدن آنها می گردد.
در صنایع غذایی، برای تولید نوشابه‌های گازدار، در صنایع پاک کننده‌های خانگی و در کپسول‌های خاموش کننده آتش بکار می‌رود. همچنین به عنوان بازدارنده در مواد منفجره استفاده می‌شود. از بیکربنات سدیم به عنوان پاک کننده و ساینده ملایم در زیبایی پوست بکار می رود.
جوش شیرین به عنوان یک مکمل خوراکی در غذای  دام و طیور برای جلوگیری از اختلالات متابولیکی و تغذیه‌ای بکار می رود.

2- در صنعت:
در صنعت تولید پودرهای آتش‌نشانی نیز کاربرد فراوانی دارد.

  • صنعت نساجی و دباغی :
    یکی از پرمصرف ترین مصارف سدیم بی کربنات در تولید پارچه‌های پشمی و ابریشمی است.
    در صنعت نساجی، از جوش شیرین برای رنگرزی و چاپ پارچه و در  صنعت دباغی نیز از بی کربنات سدیم به عنوان یک عامل خنثی کننده مواد رنگرزی در فرایند رنگ استفاده می‌شود.
  • صنعت پلیمر:
    جوش شیرین بعنوان کاتالیزور و تصفیه کننده در فرایند تولید پلیمرها و پلاستیک‌های پیچیده استفاده می شود.
  • لاستیک و پلاستیک :
    به دلیل اینکه بی کربنات سدیم، دی اکسید کربن آزاد می‌کند بنابراین در فرایند تولید لاستیک و پلاستیک به عنوان فوم ساز استفاده می‌شود.
    دی اکسید کربن آزاد شده برای کنترل شکل محصولات ساخته شده از لاستیک و پلاستیک کاربرد دارد.

3-آرایشی:
جوش شیرین یک لایه بردار قوی برای صورت است، همچنین از آن می‌توان برای برطرف کردن بوی بد بدن نیز استفاده کرد اما شاید مهم‌ترین اثر آرایشی-بهداشتی جوش شیرین درمان آفتاب سوختگی است.

برگه ایمنی بی کربنات سدیم:

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *