افزودنی های لاستیک چیست ؟

افزودنی-های-لاستیک-چیست

رابر یا لاستیک ماده ای الاستیک می باشد که به صورت طبیعی و سنتزی وجود دارد. نوع طبیعی آن از درختی که در نواحی خاصی رشد می کند تراوش می کند و در مقابل نوع سنتزی از طریق فرآیند هایی که بر روی مواد شیمیایی انجام می شود به دست می آید. به علت خواص الاستیسیته ، دوام و سختی بالا ، لاستیک مهم ترین ماده در صنعت اتومبیل محسوب می شود. بیشتر از 50% از لاستیک تولید شده در تمامی جهان برای تولید تایر اتومبیل استفاده می شود. ماده سازنده لاستیک الاستومر ها یا پلیمر های الاستیک می باشند این پلیمرها دارای وزن مولکولی بالایی می باشند و پس از اعمال انواع تنش و فشار بر روی ان ها می توانند به حالت اولیه خود باز گردند.

لاستیک های طبیعی

این نوع از لاستیک ها از پلیمرهای آلی  ایزوپرن تولید شده است و ناحالصی های اندکی از مواد دیگر و آب  را نیز  دارا می باشد. مهم ترین کشورهای تولید کننده  این ماده در جهان اندونزی و تایلند می باشند. اولین مرحله تولید این ماده برداشت لاتکس از درخت می باشد.  این ماده پس از طی فرۀیندهای مخصوص به رابر تبدیل می شود. 

سایر نام های لاستیک طبیعی :

  • کائوچو
  • India rubber
  • لاتکس
  • Amazonian rubber

رابر یا لاستیک های سنتزی

2/3 از کل لاستیک مورد استفاده در صنایع مختلف در جهان سنتزی هستند. پیش بینی می شود درآمد جهانی از این ماده تا اواخر سال 2020 به 56 میلیون دلار برسد. کاربرد این نوع از لاستیک ها همانند انواع طبیعی در وسایل نقلیه می باشد. یکی از مهم ترین مواد اولیه برای تولید این ماده پلی کلرو پرن می باشد . یکی از مهم ترین لاستک های سنتزی  در صنعت امولسیون استایرن-بوتادین یا E-SBR  می باشد.  

انواع لاستیک های سنتزی :

  • لاستیک نئوپرن یا کلروپرن
  • سیلیکون یا پلی سیلوکسان
  • نیتریل رابر (NBR)
  • لاستیک اتیلن پروپیلن دی ان مونومر یا EPDM  
  • لاستیک بوتادین – استایرن یا SBR
  • بوتیل رابر یا ایزوبوتیلن ایزوپرن
  • لاستیک فلوئورو سیلیکون یا FVMQ

شتاب دهنده ها 

در صنعت لاستیک و تمام صنایع وابسته آن ، شتاب دهنده ها به تمام ترکیباتی اطلاق می شود که روند ولکانش لاستیک را سرعت می بخشند و هم چنین سبب می شوند این فرآیند در دمای پایین تری اتفاق بیفتد. شتاب دهنده ها شامل مواد بسیار زیادی در این صنعت می شوند اما ترکیبات سولفور و نیتروژن دار مانند مشتقات بنزوتیازول بیشترین کاربرد را دارند. شتاب دهنده ها با توجه به خواص محصول نهایی به دو نوع اولیه و ثانویه تقسیم می شوند. به طور کلی شتاب دهنده های تیازول و سولفونامید  به علت خواص منحصر به فردشان به عنوان شتاب دهنده های اولیه استفاده می شود. بعضی از اوقات برای فعال سازی شتاب دهنده های اولیه باید از شتاب دهنده های ثانویه استفاده شود . بعضی از شتاب دهنده های ثانویه عبارتند از : گوانیدین ، تیورام ها ، دی تیو کاربامات. میزان استفاده از شتاب دهنده های ثانویه بین 10 تا 40 % شتاب دهنده های اولیه است.

انواع شتاب دهنده ها

هر کدام از انواع شتاب دهنده ها ویژگی های منحصر به فردی دارند که تولید کننده با توجه به خواص مورد نیاز در محصول نهایی آن را انتخاب می کند.  

ولکانش(Vulcanization)

ولکانش یک فرآیند اتصال عرضی است که در آن یک مولکول پلیمر درون یک شبکه سه بعدی از زنجیره های پلیمری که سولفور نیز بخشی از آن است قرار می گیرد. این روند در سال 1839 توسط دو دانشمند به نام های چارلز گودیر و توماس هنکاک کشف شده است. این دو دانشمند کاربرد  سرب سفید و سولفور را در فرآیند ولکانش در لاستیک های طبیعی بررسی کردند. فرآیند ولکانش توسط سولفور به شدت از سرعت پایینی برخوردار است و بازده فرآیند نیز پایین است. این فرآیند حدود 6 ساعت و در دمای 140 درجه سانتی گراد به طول می انجامد که اط نقطه نظر اقتصادی به صرفه نمی باشد. با توجه به اینکه استفاده از ولکانش گر ها به تنهایی بازده بالایی ندارد در نتیجه این فرآیند نیاز به مواد دیگری برای تسریع و دست یابی به بازده بالا تر دارد. این محدودیت ها در فرآیند ولکانش سبب پیدایش شتاب دهنده ها در صنعت لاستیک شد. سولفور به عنوان یکی از ماده های اصلی در این فرآیند برای فرآیند اتصال عرضی نیاز به الاستومرهایی که دارای پیوند سیر نشده هستند دارد که این نیز محدودیت به شمار می اید.مونو کلرید سولفور، تلوریوم ، سلنیوم ، شتاب دهنده های تیورام پلیمرهای پلی سولفید، p-Quinonedioximes    ، اکسید های فلزی ، پراکسید های آلی ، دی ایزو سیانات ها و …. سایر مواد شیمیایی هستند  که برای فرآیند اتصال عرضی یا ولکانش به کار گرفته می شوند.

پترو کیمیا تامین کننده افرودنی های لاستیک

در این بخش بخشی از افزودنی های صنعت لاستیک که شرکت پترو کیمیا قادر به تامین آن می باشد آورده شده است:

منابع

  • https://www.britannica.com/science/rubber-chemical-compound
  • https://www.britannica.com/technology/accelerator
  • https://www.explainthatstuff.com/rubber.html
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Synthetic_rubber
  • http://www.nocil.com/Downloadfile/DTechn

اشتراک این مقاله

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به بالای صفحه بردن