کرم هیدروکینون، کاربرد و عوارض

کرم هیدروکینون

مراقبت از پوست در برابر عوامل متعدد یکی از دغدغه های انسان امروزی است که محدود به جنسیت و حتی سن نمی شود. بروز لکه ها و آسیب های پوستی در هر سنی و در هر نقطه ای از بدن ناخوشایند است. این روزها درمان ها و محصولات فراوانی برای درمان هایپرپیگمانتاسیون وجود دارد که کرم هیدروکینون (hydroquinone cream) یکی از آنها است.

هایپرپیگمانتاسیون لکه های پوستی تیره را روی پوست ایجاد می کند. در واقع با تولید ملانین (رنگدانه ای که به پوست رنگ می دهد) اضافی باعث بروز لکه ها می شود. این موارد در پوست های رنگی بسیار رایج است، زیرا پوست های تیره از قبل دارای محتوای ملانین بالاتری هستند. البته سوختگی، کبودی، آکنه، آسیب های پوستی و غیره می تواند باعث تولید ملانین و ایجاد لکه های تیره شود. انواع هایپرپیگمانتاسیون شامل لکه های پیری، ملاسما، لکه های پس از التهاب هستند. در ادامه در مورد کرم هیدروکینون، کاربرد و عوارض آن مطالعه خواهید کرد.

انواع هایپرپیگمنتاسیون:

این لکه ها انواع مختلفی دارند که شامل:

  1. ملاسما: لکه های قهوه ای یا خاکستری رنگ روی پوست است. این لکه ها روی صورت روی گونه با بینی ایجاد می شوند یا در مناطقی که در معرض آفتاب قرار دارند مانند ساعد یا گردن ظاهر می شوند.
  2. کک و مک: لکه های تیره تری هستند که در پوست های روشن ایجاد می شوند که در معرض خورشید بیشتر می شوند.
  3. لکه های پیری: لکه های پیری در مناطقی از پوست که بیشتر در معرض آفتاب هستند مانند روی صورت یا پشت دست ها ایجاد می شود. این لکه ها صاف، تیره با عرض 2 سانتی متر هستند.
  4. جای جوش: چربی اضافی، سلول های مرده و باکتری ها در منافذ پوست جمع می شوند و باعث آکنه می شوند. بدن تلاش می کند تا آسیب ها را جبران کند اما گاهی اوقات جای زخم باقی می ماند.

این موارد در هر سنی و هر نقطه ای از بدن ناخوشایند هستند به همین دلیل پزشکان از درمان های ویژه ای استفاده می کنند.

محافظت از پوست:

برای محافظت از پوست چند کار را لازم است انجام دهید:

  • استفاده از کرم ضدآفتاب: این ماده به پیشگیری از سرطان پوست، کند شدن روند پیری و جلوگیری از لکه های پیری کمک می کند.
  • پرهیز از سیگار: سیگار روند پیری را تسریع می کند و بهبودی را کند می کند.
  • شستشوی ملایم: افراد باید پوست خود را به آرامی بشویند. شستشوی نادرست باعث بروز آکنه و تحریک می شود.
  • پرهیز از استرس: استرس باعث بروز بیماری های پوستی مانند آکنه می شود.

البته در برخی موارد با وجود مراقبت از پوست با این لکه ها مواجه می شویم. در این صورت پس از مراجعه به پزشک لازم است برخی داروها را برای مدت زمان مشخصی مصرف کنیم که یکی از این داروها کرم هیدروکینون است.

کرم هیدروکینون چیست؟

کرم هیدروکینون برای روشن کردن لکه های تیره پوست شامل لکه های کبدی، لکه های ناشی از افزایش سن، بارداری، داروهای هورمونی، کک و مک یا آسیب های پوستی استفاده می شوند.

قبل و بعد از استفاده از کرم هیدروکینون

به طور کلی هیدروکینون یک ماده ی شیمیایی است که پوست را سفید می کند و به عنوان روشن کننده پوست برای درمان هایپرپیگمانتاسیون استفاده می شود. هیدروکینون در فرمولاسیون کرم یا  لوسیون در غلظت 1 تا 5 درصد استفاده می شود. این ماده در یک فرمول ترکیبی همراه با سایر عوامل روشن کننده مورد استفاده قرار می گیرد. این ماده بی خطر است اما می تواند عوارض جانبی از جمله خشکی پوست را به دنبال داشته باشد.

کاربرد کرم هیدروکینون:

این ماده با کاهش تولید ملانین جدید، رنگدانه های اپیدرمی نه پوستی، پوست را روشن می کند.  ملانین، رنگدانه های است که به پوست و مو رنگ می دهد. این ماده مسئول ایجاد کک و مک و سایر لکه های تیره روی پوست است. زمانی که هیدروکینون روی پوست اعمال می شود و تعداد ملانوسیت ها کاهش می یابد. ملانوسیت کمتر به معنی این است که بدن ملانین کمتری در ناحیه تحت درمان تولید می کند. کرم هیدروکینون را برای درمان ملاسما، کک و مک، التهاب پس از آکنه و غیره استفاده می کنند.

طریقه استفاده از کرم هیدروکینون 4 درصد:

بهتر است این محصول را تحت نظر پزشک مصرف کنید. پیش از مصرف آن، لایه ی نازکی از آن را روی آرنج قرار داده و اجازه دهید 24 ساعت باقی بماند. در صورت عدم مشاهده تحریک، قرمزی و خارش می توانید با خیال راحت آن را مصرف کنید. البته مشاهده قرمزی خفیف مشکلی ندارد. این ماده تنها برای روی پوست و به صورت موضعی استفاده می شود. برای درمان با این ماده، ابتدا ناحیه مورد نظر را تمیز و خشک کنید و سپس یک لایه نازک از آن را اعمال کنید. در آخر حتما دست ها را بشویید.

طریقه مصرف کرم هیدروکینون

در صورت مصرف این دارو، پوست به آفتاب حساس می شود، به همین دلیل در زمان خروج از منزل از کرم ضد آفتاب استفاده کنید.

مدت زمان استفاده از کرم هیدروکینون:

این دارو را باید طبق دستور پزشک تنها روزی 2 بار مصرف کرد که معمولا در عرض 4 هفته پوست را روشن تر می کند و نتایج درمان قابل مشاهده است. طول درمان با این ماده معمولا سه ماه است؛ اگر پس از این مدت زمان نتیجه ای مشاهده نشود لازم است مصرف آن را متوقف کرد.

مزایا:

بهترین کرم هیدروکینون همان کرمی است که پزشک برای شما تجویز می کند. معمولا برای درمان ملاسما، 70 درصد بیماران پس از مصرف دو بار در روز این کرم به مدت سه ماه، متوجه پاکسازی یا کاهش رنگدانه ها می شود.

اثرات، عوارض و خطرات:

این ماده به طور کلی بی خطر است با این حال تمام داروها ممکن است عوارض جانبی داشته باشند. برخی از این عوارض شامل خشکی پوست، تحریک، خارش، سرخی و درماتیت می شود. هیدروکینون می تواند باعث درماتیت تماسی تحریک کننده خفیف شود که در غلظت های بالاتر از 4 درصد استفاده می شود. در فرمول های تجاری متابی سولفیت به عنوان نگهدارنده می تواند باعث واکنش های آلرژیک شود. قرار گیری در معرض نور خورشید اثرات این ماده را معکوس می کند. پزشکان توصیه می کنند افرادی که از این محصول استفاده می کنند از ضدآفتاب قوی استفاده کنند.

چه کسانی باید از مصرف هیدروکینون اجتناب کنند؟

افرادی که به این ماده یا مواد کمکی موجود در این کرم مانند متا بی سولفیت حساسیت دارند، باید از مصرف این کرم خودداری کنند.

جمع بندی:

  • کرم هیدروکینون برای درمان هایپرپیگمانتاسیون، ملاسما، لکه های ناشی از پیری و بارداری و کک و مک استفاده می شود.
  • معمولا طول دوره درمان با این ماده سه ماه است و بر طبق دستور پزشک لازم است روزی 2 بار از آن استفاده کرد.
  • به طور کلی ماده ای بی خطر است اما در برخی از موارد می تواند باعث خشکی پوست، التهاب، قرمزی و خارش شود.
  • برای اطلاع از قیمت هیدروکینون، شرایط خرید و استعلام موجودی با کارشناسان واحد فروش شرکت پترو کیمیا تماس حاصل فرمایید.

اشتراک این مقاله

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به بالای صفحه بردن