انواع کودهای کشاورزی

انواع کودهای کشاورزی

کودهای کشاورزی موادی هستند که برای بهبود رشد و عملکرد گیاهان به خاک اضافه می شوند. برای اولین بار توسط کشاورزان باستان استفاده شد ، با کشف نیازهای شیمیایی گیاهان در حال رشد ، فناوری کود به طور قابل توجهی توسعه یافت. انواع کودهای کشاورزی وجود دارند که در این میان، کودهای مصنوعی کاربرد عمده ای دارند. کودهای مصنوعی مدرن عمدتا از ترکیبات ازت ، فسفر و پتاسیم با مواد مغذی ثانویه اضافه شده تشکیل شده اند. استفاده از کودهای مصنوعی به طور قابل توجهی کیفیت و کمیت مواد غذایی موجود را بهبود بخشیده است ، اگرچه بحث در مورد استفاده طولانی مدت آنها توسط محیط بانان مطرح است.

 

بیشتر بخوانید: جدول تغذیه کودی گیاهان مختلف (برنج، گندم، گوجه، سیب زمینی و …)

 

مانند همه موجودات زنده ، گیاهان از سلول ها تشکیل شده اند. در داخل این سلولها واکنشهای شیمیایی متابولیکی زیادی رخ می دهد که مسئول رشد و تولید مثل هستند. از آنجا که گیاهان مانند حیوانات غذا نمی خورند ، به مواد مغذی موجود در خاک بستگی دارند تا مواد شیمیایی اساسی را برای این واکنش های متابولیکی فراهم کنند. میزان تأمین این اجزا در خاک محدود است و با برداشت گیاهان ، این مقدار کاهش می یابد و باعث کاهش کیفیت و عملکرد گیاهان می شود.

کود کشاورزی چیست؟

کودها جایگزین اجزای شیمیایی هستند که با رشد گیاهان از خاک گرفته می شوند. با این حال ، آنها همچنین برای بهبود پتانسیل رشد خاک طراحی شده اند و کودها می توانند محیط رشد بهتری نسبت به خاک طبیعی ایجاد کنند. همچنین می توان آنها را متناسب با نوع محصول کشت کرد. به طور معمول ، کودها از ترکیبات نیتروژن ، فسفر و پتاسیم تشکیل شده اند. آنها همچنین دارای عناصر کمیاب هستند که رشد گیاهان را بهبود می بخشند.

مود کشاورزی چیست؟

کلسیم ، منیزیم و گوگرد نیز از مواد مهم در رشد گیاه هستند. آنها فقط در مقدار كمی در كودها گنجانده می شوند ، از آنجا كه در بیشتر خاك ها به طور طبیعی مقدار كافی از این اجزا وجود دارد. مواد دیگر در رشد گیاه به مقدار نسبتاً کم مورد نیاز است. این ریز مغذی ها شامل آهن ، کلر ، مس ، منگنز ، روی ، مولیبدن و بور هستند که در درجه اول به عنوان کوفاکتور در واکنش های آنزیمی عمل می کنند. اگرچه ممکن است به مقدار کم وجود داشته باشند ، اما این ترکیبات از اهمیت کمتری برای رشد برخوردار نیستند و بدون آنها گیاهان می میرند.

بیشتر بخوانید: کود شیمیایی چیست؟

چهار روش برتر برای تقویت رشد ریشه

گیاهان به عناصر غذایی برای رشد نیاز دارند که از طریق سیستم ریشه گیاه از خاک جذب می کنند. کودها مواد مغذی اصلی (ازت ، فسفر و پتاسیم و عناصر مهم ثانویه) مورد نیاز گیاهان را تأمین می کنند. تا زمانی که مواد مغذی دوباره پر نشده باشند ، با هر برداشت ، ظرفیت تولید خاک کاهش می یابد.

1. تأمین مواد مغذی ضروری

فسفر پتاسیم و نیتروژن مواد مغذی ضروری برای حمایت از رشد ریشه گیاهان هستند. آنها گیاهان را تشویق می کنند تا مجموعه متراکمی از ریشه های جدید را ریخته و همزمان با رشد ریشه های موجود را تقویت کنند.

فسفر به استقرار سیستم های ریشه ای سالم در ابتدای رشد کمک می کند. و باعث رشد ریشه ، گلدهی و میوه آرایی می شود.

پتاسیم می تواند دیواره سلولهای گیاهان را ضخیم تر کند. این باعث تحمل گیاهان در برابر تنش ها و رشد ریشه می شود.

تقویت ریشه با کودهای کشاورزی

2. هورمون های محرک ریشه

اکسین یک هورمون گیاهی است که به عنوان تنظیم کننده بسیاری از فرآیندهای بیولوژیکی ، به ویژه IAA ، IBA و NAA ، نقش مهمی در رشد و نمو گیاه دارد.

آنها اثر اکسین گیاه طبیعی در تحریک ریشه هستند. و تشکیل و توسعه ریشه زودتر و تعداد بیشتری از تشکیل ریشه را القا کند. آنها همچنین به طور گسترده ای در تحریک جوانه زنی ریشه در قلمه زدن استفاده می شود.

3. کودهای کشاورزی بیولوژیکی میکروبی

کود میکروبی به طور گسترده ای در محافظت و تقویت رشد ریشه ها استفاده می شود.

از یک طرف ، آنها تأثیر خوبی در کنترل عوامل بیماری زای مضر ، محافظت از ریشه ها در برابر سموم و بیماری های موجود در خاک دارند.

از طرف دیگر ، آنها می توانند مواد مغذی نامحلول و ریز مغذی ها را در خاک تجزیه کرده و اجازه دهند جذب آنها در محصولات راحت تر باشد. و مواد طبیعی مفید مانند اکسین ها ، سیتوکینین ها را تولید و آزاد کنید تا رشد ریشه ها را تقویت کند.

4. مدیریت مناسب

کود حاوی ریشه را طبق برنامه منظم استفاده کنید حاوی مقدار زیادی فسفر است

از دمای مناسب رشد اطمینان حاصل کنید

نور کافی فراهم کنید

بیش از حد آب ندهید

انواع کودهای کشاورزی در رشد گیاه

انواع کودهای کشاورزی

در ادامه به مهم ترین انواع کودهای کشاورزی خواهیم پرداخت:

کودهای کشاورزی نیترات یا ازته

کودهای کشاورزی پایه نیترات متداول ترین کودهای مستقیم در اروپا هستند.

محصولات اصلی کودهای پایه نیترات مانند نیترات آمونیوم (AN) و نیترات آمونیوم کلسیم (CAN) هستند که برای اکثر خاک های اروپا و شرایط آب و هوایی مناسب هستند و محلول آبی اوره و اوره اوره و نیترات آمونیوم (UAN) که به طور گسترده ای هستند در سایر نقاط جهان استفاده می شود.

سایر کودهای مستقیم ازت شامل سولفات آمونیوم و نیترات سولفات آمونیوم ، نیترات کلسیم ، نیترات سدیم ، نیترات شیلی و آمونیاک بی آب هستند.

کودهای ازته با مهارکننده ها

برخی از شرایط آب و هوایی و خاک می تواند منجر به بیحرکتی نیتروژن ، ضد عفونی سازی ، فرار شدن یا شستشو شود که همگی باعث کاهش کارایی کود می شوند. در پاسخ ، این صنعت انواع خاصی از کودها را تولید کرده است که برای کاهش این اثرات طراحی شده اند. آنها شامل کودهای محلول پاشی ، آهسته و کنترل شده و همچنین مواد افزودنی کود مانند مهارکننده های اوره آز و نیتریفیکاسیون هستند.

آمونیاک یکی از اجزای کود ازته است که می تواند از مواد اولیه گران قیمت ساخته شود. از آنجا که نیتروژن قسمت قابل توجهی از جو زمین را تشکیل می دهد ، فرایندی برای تولید آمونیاک از هوا ایجاد شد. در این فرآیند ، گاز و بخار بارور به یک ظرف بزرگ پمپ می شود. بعد ، هوا به داخل سیستم پمپ می شود و با سوزاندن گاز طبیعی و بخار ، اکسیژن از آن خارج می شود. این امر در درجه اول نیتروژن ، هیدروژن و دی اکسید کربن باقی می گذارد. با ورود جریان الکتریکی به سیستم ، دی اکسید کربن حذف شده و آمونیاک تولید می شود. برای بهبود سرعت و کارایی سنتز آمونیاک از کاتالیزورهایی مانند مگنتیت استفاده شده است.

انواع کودهای کشاورزی

هرگونه ناخالصی از آمونیاک خارج می شود و تا زمان پردازش بیشتر در مخازن ذخیره می شود. در حالی که خود آمونیاک بعضاً به عنوان کود استفاده می شود ، اما برای سهولت کار اغلب به سایر مواد تبدیل می شود. اسید نیتریک با مخلوط کردن آمونیاک و هوا در مخزن تولید می شود. در حضور یک کاتالیزور ، واکنشی رخ می دهد که آمونیاک را به اکسید نیتریک تبدیل می کند. اکسید نیتریک در حضور آب بیشتر واکنش داده و اسید نیتریک تولید می کند.

کودهای پتاسیم

پتاسیم همچنین در طیف وسیعی از کودها موجود است که فقط شامل پتاسیم یا دو یا چند ماده مغذی است و شامل کلرید پتاسیم (KCl) ، سولفات پتاسیم (K2SO4) یا سولفات پتاس (SOP) ، نیترات پتاسیم (KNO3) ، معروف به KN است.

کلرید پتاسیم معمولاً به صورت عمده به تولیدکنندگان کود عرضه می شود. سازنده با دانه بندی آن را به شکل قابل استفاده تری تبدیل می کند. این باعث می شود که در مرحله بعدی با سایر اجزای کود مخلوط شود.

کودهای فسفره

رایج ترین کودهای فسفاته سوپرفسفات منفرد (SSP) ، سوپرفسفات سه گانه (TSP) ، فسفات مونوآمونیوم (MAP) ، فسفات دی آمونیوم (DSP) و مایع پلی فسفات آمونیوم هستند.

محصولات مختلف کود دارای پروفیل های انتشار مختلف هستند و برای استفاده کارآمد به تنظیمات پخش کننده مختلفی نیاز دارند.

برای جداسازی فسفر از سنگ فسفات ، با اسید سولفوریک تصفیه می شود و اسید فسفریک تولید می شود. برخی از این مواد بیشتر با اسید سولفوریک و اسید نیتریک واکنش داده و یک سوپرفسفات سه گانه تولید می کنند که منبع عالی فسفر به شکل جامد است.

5 مقداری از اسید فسفریک نیز در یک مخزن جداگانه با آمونیاک واکنش می دهد. این واکنش منجر به فسفات آمونیوم ، یک کود اولیه خوب دیگر می شود.

کود فسفره

بیشتر بخوانید: کود فسفر چیست؟

کودهای کلسیم ، منیزیم و گوگرد

کلسیم (کلسیم) ، منیزیم (منیزیم) و گوگرد (S) از مواد مغذی ثانویه گیاه هستند. آنها معمولاً به عنوان کودهای مستقیم استفاده نمی شوند بلکه در ترکیب با مواد مغذی اولیه N ، P و K استفاده می شوند.

گوگرد اغلب به کودهای N مستقیم مانند نیترات آمونیوم یا اوره اضافه می شود. سایر منابع گوگرد عبارتند از: سوپرفسفات منفرد (SSP) ، سولفات پتاسیم (SOP) و سولفات منیزیم پتاسیم (کاینیت) ، که حاوی منیزیم نیز است.

کیزریت یک ماده معدنی سولفات منیزیم است که استخراج می شود و همچنین به عنوان کود در کشاورزی مورد استفاده قرار می گیرد ، عمدتا برای رفع کمبود منیزیم. کلسیم عمدتا به عنوان نیترات کلسیم ، گچ (سولفات کلسیم) یا آهک / دولومیت (کربنات کلسیم) استفاده می شود که نیترات کلسیم تنها منبع موجود کلسیم در گیاه است.

برای تولید کودهای کشاورزی به بیشترین شکل قابل استفاده ، هر یک از ترکیبات مختلف ، نیترات آمونیوم ، کلرید پتاسیم ، فسفات آمونیوم و سوپرفسفات سه گانه دانه بندی شده و با هم مخلوط می شوند. یک روش دانه بندی شامل قرار دادن مواد جامد در یک درام چرخان است که دارای یک محور مایل است. با چرخاندن طبل ، تکه های کود جامد شکل های کوچک کروی به خود می گیرند. آنها از صفحه ای عبور می کنند که ذرات را به اندازه کافی جدا می کند. سپس روشی از گرد و غبار بی اثر بر روی ذرات زده می شود و هرکدام را گسسته نگه می دارد و از احتباس رطوبت جلوگیری می کند. در آخر ، ذرات خشک شده و فرآیند دانه بندی تکمیل می شود.

کودهای ریز مغذی

امروزه تعداد زیادی کود مخصوص برای تهیه گیاهان با عناصر ریز مغذی مهم مانند آهن ، منگنز ، بور ، روی و مس در دسترس است. اینها می توانند ترکیبات غیر آلی یا آلی باشند ، که انواع غیر آلی بیشتر به محصولات محلول در آب و غیر محلول تقسیم می شوند.

ریز مغذی ها در کشاورزی

بازدارنده ها

امروزه دو نوع مهار کننده عمده برای کشاورزان در اتحادیه اروپا وجود دارد.

مهارکننده های نیتریفیکاسیون ترکیبات شیمیایی هستند که با سرکوب فعالیت باکتری های نیتروزوموناس در خاک ، نیتریفیکاسیون آمونیوم را به تأخیر می اندازند. هدف حفظ آمونیوم در فرم پایدار خاک و کاهش سرعت تبدیل آن به نیترات است. این امر باعث کاهش موقتی نسبت نیترات در خاک و در نتیجه احتمال هدر رفتن شستشو در آب یا تشکیل گاز N2O در جو می شود.

مهار کننده های اوره از ترکیبات شیمیایی هستند که اولین مرحله تخریب اوره در خاک را به تأخیر می اندازند ، هیدرولیزی که می تواند انتشار NH3 ایجاد کند و ممکن است قبل از تبدیل آن به آمونیوم رخ دهد. آنها به کاهش قابل توجهی انتشار آمونیاک یکی از مهمترین آلاینده های هوا کمک می کنند .

کودهای کشاورزی ارگانیک

باقی مانده های محصول ، کودهای حیوانی و دوغاب اصلی ترین کودهای آلی هستند. اگرچه ارزش غذایی آنها متفاوت است ، اما به طور کلی در مزرعه وجود دارد و مواد مغذی و کربن آلی موجود در آنها بازیافت می شوند. کودها و دوغاب های حیوانی دامنه وسیعی از منابع مغذی را با خواص فیزیکی و محتوای عناصر مختلف متفاوت پوشش می دهند. علاوه بر این ، محتوای مواد مغذی آنها از نظر منطقه ای متفاوت است و به نوع دام و سیستم مدیریت مزرعه بستگی دارد.

کود طبیعی چیست؟

انواع دیگر تغذیه گیاهی

طیف گسترده ای از محصولات کوددهنده به اصطلاح کود می تواند به کشاورزان کمک کند تا روش کوددهی خود را با شرایط محیطی و مزرعه ای خود مطابقت دهند: کود آلی ، کود معدنی ، کود معدنی. مهار کننده ها ، مواد آهکی ، محیط رشد ، محرک های زیست گیاهی و غیره

جمع بندی

کودهای کشاورزی موادی هستند که برای بهبود رشد و عملکرد گیاهان به خاک اضافه می شوند. انواع کودهای کشاورزی در دو دسته عمده طبیعی و مصنوعی قرار دارند. کودهای مصنوعی شامل کود پتاسیم، فسفاته، ازته، کلسیم دار، منیزیم، گوگرد و… می باشد. کودهای طبیعی هم انواع مختلفی دارند که می توان به کودهای آلی و معدنی اشاره کرد. در این مقاله به معرفی و کاربرد هر یک از انواع کودهای کشاورزی پرداختیم.

بیشتر بخوانید: آشنایی با سموم کشاورزی

اشتراک این مقاله

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به بالای صفحه بردن