کود اوره چیست؟

کود-اوره-

به طور کلی کود های کشاورزی مواد آلی ارزشمندی هستند که خاک را تقویت می کنند و باعث افزایش رشد گیاهان می شوند. از لحاظ فیزیکی آنها را به دو دسته ی مایع و جامد تقسیم می کنند. این محصولات معمولا حاوی سه ماده ی مغذی اصلی نیتروژن، فسفر و پتاسیم (NPK) هستند. اوره اولین ماده ی آلی است که به محصولات معدنی (کود اوره)، سنتز شده است و در حضور اسیدها به نمک تبدیل می شود.

بیشتر بخوانید: جداول تغذیه کودی (هر گیاهی به چه کودهایی و به چه میزان نیاز دارد!)

کود اوره چیست؟

کود اوره (Urea fertilizer) یک ترکیب آلی شیمیایی به شکل کریستال های سفید رنگ با pH خنثی است. این محصول ماده ای سفید رنگ و بی بو با نقطه ذوب 132.7 درجه سانتی گراد است که به خوبی در آب و الکل حل می شود اما در اتر و کلروفرم نامحلول است. این محصول تقریبا با همه ی خاک ها سازگاری دارد و بیشترین تولید مربوط به آن در مناطق آسیایی است. طبق گزارشات به دنبال هند، چین بزرگترین تولید کننده ی کود اوره در جهان است. این ترکیب به دلیل محتوای بالای نیتروژن، اثرات طولانی مدت و استفاده برای طیف گسترده ای از محصولات در جهان بسیار معروف و محبوب است.

گرانول های سفید رنگ کود اوره

کود اوره از آمونیاک بی آب ساخته می شود و امروزه به صورت گرانول نیز در دسترس است. گرانول ها بزرگ تر، سخت تر و مقاوم تر در برابر رطوبت هستند؛ به همین دلیل کاربرد بیشتری دارند.

کاربرد کود اوره:

به دلیل وجود نیتروژن بالا در کود اوره، این کود در بازار ارزش خاصی دارد. از اوره هم در کشاورزی و هم افزودنی خوراک دام ها استفاده می کنند. کاربرد اصلی آن تامین نیتروژن گیاهان است و باعث سرسبز دیده شدن گیاهان می شود. از طرفی به فرایند فتوسنتز کمک ویژه ای می کند. این محصول تنها تامین کننده ی نیتروژن است نه فسفر و پتاسیم پس در درجه ی اول برای رشد شکوفه ها از آن استفاده می کنند.

روش مصرف:

این کود را به تنهایی یا در ترکیب با سایر کودها به صورت جامد یا محلول در آب می توان استفاده کرد. به دلیل غلظت بالای نیتروژن لازم است قبل از استفاده با خاک یا ماسه ترکیب شود همچنین نباید از آن در خاک هایی با آب های مازاد یا مرطوب استفاده کرد. به دلیل حلالیت بالای این محصول در آب، زمانی که روی خاک پاشیده شود می توان با آبیاری آن را به عمق خاک منتقل کرد.

آبیاری برای رساندن کود به عمق خاک

معمولا گیاهان تنها چند روز فرصت دارند تا از نیتروژن موجود در این کود استفاده کنند. زیرا پس از استفاده از این کود در خاک ها، واکنش های شیمیایی رخ داده و یون های آمونیوم (+NH4) تولید می شود. توجه داشته باشید سرعت این واکنش شیمیایی به رطوبت خاک بستگی دارد.

افزودن کود اوره به گیاه

زمانی که اوره حل می شود در نواحی اطراف آن pH خاک بالا رفته و آمونیاک تولید می شود. این نواحی می توانند برای چند ساعت سمی باشند و این آمونیاک توانایی از بین بردن دانه ها و ریشه ی نهال ها را دارد، به همین دلیل این محصول نباید در تماس مستقیم با دانه ها و ریشه ها باشد.

ترکیب کود اوره با سایر کودها:

این کود به راحتی با مونو آمونیوم فسفات (MAP) و دی آمونیوم فسفات (DAP) مخلوط می شود. اما برای ترکیب شدن با سوپر فسفات ها، به دلیل واکنش پذیری اوره با آب آزاد شده توسط سوپر فسفات ها، مناسب نیست.

زمان مصرف:

از کود اوره در زمان کاشت محصولات و بدون تماس مستقیم با دانه ها استفاده می کنند. این محصول را باید در یک روز خنک با باد کم یا ترجیحا بدون باد و دمای 15 درجه سانتی گراد استفاده کرد. اگر دمای خاک از 15 درجه سانتی گراد کمتر باشد، زمین سرد و مانع از عملکرد و ترکیب خوب اوره در خاک می شود. همچنین اگر در هوای گرم برای مدت زمان طولانی روی سطح خاک بماند، نیتروژن موجود در آن در جو، از بین می رود. گرانول های اوره بسته به میزان آب و دمای خاک پس از چند دقیقه یا چند ساعت، در خاک حل می شوند.

مزایای کود اوره:

این محصول با دارا بودن 46% نیتروژن از کودهای آلی نیتروژن به حساب می آید. به عنوان یک منبع طبیعی هزینه ی تولید بسیار پایینی دارد. محصولی غیر قابل اشتعال است، به همین دلیل ذخیره سازی آن بدون خطر خواهد بود. کاربرد های فراوانی در کشاورزی و دامداری دارد و به دلیل pH خنثی محصولی بی ضرر برای خاک و محصولات به حساب می آید.

معایب کود اوره:

به دلیل حلالیت بسیار بالا در آب نیاز به بسته بندی بسیار با کیفیتی دارد. این کود به اندازه ی سایر کودهای نیتروژن پایدار نبوده و در دمای اتاق هم تجزیه می شود. این تجزیه باعث ایجاد تلفات و آسیب های جدی می شود.

روش نگهداری:

این محصول را در بسته بندی با کیفیت و در بسته، دور از هوای گرم و آمونیوم نیترات نگهداری کنید.

جمع بندی:

گیاهان برای رشد به عناصری چون نیتروژن، فسفر و پتاسیم نیاز دارند. در صورت کمبود این مواد در خاک، رشد آنها با مشکل مواجه می شود. کود ها مواد ارزشمندی هستند که کمبودهای خاک را جبران می کنند. از جمله کودهای بسیار محبوب می توان به کود فسفر و کود اوره اشاره کرد؛ کود اوره یک منبع عالی از نیتروژن به حساب می آید. این محصول به صورت جامد و مایع موجود بوده و در زمان کاشت محصول می توان آن را به خاک اعمال کرد. حلالیت بالا، ذخیره سازی آسان و قیمت مناسب از جمله مزایای این محصول به حساب می آید.

اشتراک این مقاله

2 دیدگاه دربارهٔ «کود اوره چیست؟»

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به بالای صفحه بردن